Monday, October 31, 2011

They're very awesome

 Assalamualaikum 
Hampir setiap hari aku berjalan seorang diri ke sekolah . Tetapi, bila aku sampai di tempat pejalan kaki . Aku mesti  berjalan dengan seorang yang dipanggil kawan .

Cogito Ergo Sum - thrilld.com
Kawan . Setiap hari aku berjumpa dengan orang yang bergelar kawan . Sama ada , sahabat , kawan rapat , kawan biasa atau teman istimewa . Okay. Kita cancel kan teman istimewa ni . Sebab aku rasa teman istimewa itu lain . Ianya lain daripada yang lain. Mungkin , ianya tersangat istimewa daripada seorang sahabat.

Friendship is a precious gift that cannot be bought or sold; 
but its value is far greater than a mountain of gold 

Faham bukan apa yang aku katakan ini ? Okay, macam nilah aku cakap . 

Persahabatan itu ialah hadiah yang sangat berharga yang tidak boleh dijual beli . Tetapi , nilai persahabatan itu lebih tinggi dibandingkan dengan segunung emas. 

Ha,faham bukan ? Kalau tak faham juga,aku taktahu nak kata apa dah. Aku memang ingat sentiasa quote ni. Ia amat bermakna buat diri aku . Untuk mencari seorang kawan yang benar-benar jujur mahu berkawan dengan kita bukan perkara yang begitu mudah . Sometimes, benda macam ni kita ambil ringan . Asal kawan kita tak ganggu life kita dah cukup bagus lah kan ? Dewasa kini , memang mudah untuk kita mendapatkan ramai kenalan baru . Cakap jelah kau nak yang handsome ? cantik ? hot ? cool ? Macam-macam lagi lah kan. Cari aje dekat Facebook . Pakai add je kan . Bila dah approved , tak reti berterima kasih langsung . Okstop. Bila kita dah berkawan lama dengan seseorang , mesti banyak perkara pahit manis yang kita alami bersama. Hang bersama ,bergaduh , sikap tikam dari belakang and apa lagi ? Kelentong ? Aku pun taktahu apalagi dah . 
Life is nothing without friendship .
Ya . Bayangkan kalau kita datang ke sekolah kita tak mempunyai seorang kawan pun. Semua orang sibuk dengan hal masing-masing . Tak ke bosan life ? Bila kita susah bertambah lah susah untuk mencari bantuan. Bila guru buat lawak jenaka, kita ibarat ketawa dengan guru sahaja tanpa menoleh ke kiri dan ke kanan. Kerana kalau pandang ke kiri / ke kanan semua orang dengan hal masing-masing . Bila time rest , kita makan seorang diri . Ke mana-mana seorang diri . Hidup ini memang memerlukan kawan . Biarlah kawan kita kat alam realiti ni beribu-ribu . Jangan dok sibuk nak penuhkan friends list dalam FB. Tak kemana sangat pun kot. Dia orang sangat awesome dan terlalu awesome buat aku . Ketawa besar punya , bercerita memang takpernah habis , beraya bersama , rehat di kantin bersama , bergerak bersama-sama and a lot of things that we do at school. Together-gather . I love them damn much 


Saturday, October 29, 2011

Di dunia lain . Di akhirat pun lain juga

Assalamualaikum
Desire Never Leaves
Hai kucing comel . Kenapa awak comel sangat ? 

Aku terfikir untuk update blog lagi . Lagi . Sebelum itu , aku buka Facebook . Aku memang pandang facebook kosong . Tak ada apa yang menggembirakan . Hanya approve orang , tengok notifyy , inbox , walling or chatting . Hurm . Nothing . Petang nanti aku harus ikut ibu pergi ke majlis perkahwinan kawan dia . Aku pun taktahu dekat mana . Yang aku tahu , aku kenal kawan ibu aku itu . Macik Bob . Esok pula aku kena pergi beli barang camping kat MP . Aku taktahu la berapa banyak duit yang digunakan nanti untuk semua tuu .

Oh yahh . Aku sebenarnya baru je lepas baca majalah solusi . Majalah ini ibu aku suka beli . Aku baca jelah kan kalau dah bosan tahap cipan sebab novel aku semua dah aku ulang lebih daripada 5 kali . Lebih . Teramatlah membosankan jiwa . Dah le bosan . Makin bosan pule tu . Okay , aku terbaca suatu artikel di ruangan Akhir Zaman . Ye . Kita semua memnag berada di akhir zaman . Tajuk ini menekan kan soal rupa paras dan akhlak manusia kelak . Kelak itu ialah akhirat

Cantik Akhlak di Dunia . Cantik Rupa di Syurga  

Mari sini aku terangkan dgn lebih jelas yee . Kat bumi ni kan . Semua perempuan dan lelaki kalau boleh nak kelihatan sempurna , cantik / handsome dari segi fizikal . Mereka sanggup membelanjakan wang yang banyak untuk menyempurnakan lagi , mencantikan lagi atau mengekalkan kecantikan mereka tu semua . Maybe dia orang nak jadikan kecantikan itu macemm kecantikan hakiki la kot . Ini point yang aku dapat time baca tadi

Keindahan dunia akan berubah seiring dengan perjalanan masa . Ia akan rosak dek kerana usia , penyakit dan berakhir dengan kematian yang agak menyedihkan . Hewhew . Ayat aku takboleh blah . Sambung balik. Adapun keindahan dan kecantikan syurga yang akan kekal abadi . Apa gunanya kecantikan sesaat jika ia akan berakhir dengan kehodohan abadi di dalam neraka wei ? Cer sikit . 

Kecantikan akhlak di dunia akan membawa kecantikan rupa di syurga . Sebagaimana , 
keburukan akhlak di dunia akan membawa keburukan rupa di neraka . 

Pluss, ibu aku pun ada cakap dengan aku . Biarlah kita cantik dengan cara Islam bukan cara kafir :)