Sunday, January 6, 2013

kuno vs akhir zaman

Assalamualaikum. Happy New Year anyway. Have a blast! Im so busy this year. sampai tak sempat nak update entry hari tu. Well, masa mencemburi saya. Wkwkwk


Mukaddimah 

Azam tahun 2012 masih ada yang belum ditunaikan. Salah satunya adalah dapat straight A's in every single exam.

"Ibu tak pernah lagi tengok kamu dapat straight A's. Bukan susah sangat. LAPAN subjek je. Isnt like SPM" "Bukan senang nak dapat straight A's.Belajar mcm nak gila xdapat jugak. Ada yg tak belajar sangat boleh je dapat straight A's hmn"

And yeah.
Some people are blessed with good brain.and tak belajar pon boleh score A+. Hai alangkah indahnya dunia jika bergelar genius. Wutt wutt. Be thankful Qila. Allah Maha Adil. Setiap orang ada kelebihan dan kelemahan tersendiri.

Practice makes perfect. but nobody is perfect. So whats the point you make practice? Hahaha lol - artis jemputan primadona

Okay sekarang back to the post title.

"Wei kau asal macam ustazah doh, pakai stokin, tudung labuh, baju besar.Eiii tak pandai berfesyen langsung. Nasib ada jugak warna kat baju kau. Kalau tak, macam baju orang nak pergi tanah perkuburan" Kata Timah kpd Zainab yang hanya mematungkan diri.

"Rasa nak kaunseling kau lebih lebih" Bisik hati Zainab. Dia hanya berdiam diri dan meninggalkan Timah di perpustakaan. Niatnya untuk study bersama Timah telah se-po-il secara tiba-tiba.

Malaysia memang dipenuhi dengan penduduk beragama ISLAM. Lagipun Islam agama rasmi Malaysia. Islam atas nama. Islam dalam IC. Tapi akhlak dan peribadi tak menunjukkan ciri-ciri ke-islam-an langsung.

Lebih menyayat hati adalah remaja sentiasa mereh-remehkan hukum agama.
Macam tutup aurat, solat, puasa and ect

Tak hairanlah kalau kita tengok remaja hari ni terlalu bersosial. Bersosial tu boleh. Siapa kata tak boleh? Islam tak melarang pun kita nak bersosial. Tapi kita kena ingat, batas antara lelaki dan perempuan memang kena dijaga. Bagi aku wajib wooo



destinycomecloser:

sidratulmuntaha:

inshaAllah,  :’)

InsyaAllah,amin. :)

Marcapada ini, menjadi seorang remaja memang banyak sangat dugaan. Dugaan yang paling besar adalah dugaan iman. Kalau iman seorang remaja itu terlalu rapuh, masya Allah sangat mudah hanyut dengan hasutan syaitan.

One more thing, memang kena sangat sangat bijak dalam soal pemilihan kawan. Sebab kawan mencerminkan siapa diri kita. Orang sekarang bukan macam dulu. Kebanyakan ikhlas dalam segala hal. Kalau sekarang.....

Eh, kau ikhlas ke kawan dengan aku?
Kau ni memang talam dua muka la!!
Kau sengaja mengambil kesempatan dalam kesempitan.
Tak sangka gila aku kau tikam aku dari belakang. Aku kecewa wei dengan kau :(

Hmn, sebenarnya keikhlasan tu tak perlu diucapkan. Kalau dah ucap tak ikhlas jadinya eh? Lebih kurangla 

Aku rasa lebih baik berpakaian agak kuno sedikit daripada berpakaian seperti orang di zaman jahiliyyah. Kitorang bukan kuno. Kitorang cuma menegakkan syariat dan hukum yang sepatutnya ditegakkan.

Aku bukan bajet alim. bajet nak jadi ustazah ke apa. Dah memang kaki tu aurat. Kau faham tak? O____O

Nak berhijrah ke jalan Allah memang banyak dugaan. Sebab tu nak masuk syurga ada banyak cabaran. Syurga itu hanya untuk orang yang berusaha - #NoteToSelf


Memang best sangat masuk 3Arif. *BEST SANGAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!* lol tension ni sebab kena sunburn haha ok bye