Sunday, August 4, 2013

Dijentik ujian


blow me away like a wish | via Tumblr


“Hani, bestnya suara awak masa tadarus alQuran tadi, Masa rehearsal semalam suara awak tak macam tu pun. Saya suka!" Farah memberitahu perasaannya kepada Hani.


“Yelah Hani, aku pun setuju dengan Farah!Microphone tu buat spoiled je time turn kau nak baca. Akak-akak upper forms pon cakap macam tu. Tapi at least dapat jugak dengar suara kau tu. hiks.” Ucap Athira; sahabat sekepala Hani.

“Ish korangni ada-ada aje. Biasalah jelah kot suara aku"

Suasana hari terakhir sebelum bermulanya cuti raya masih terngiang-ngiang..

Ya, biarpun hari tu penuh dengan kegembiraan bersama rakan-rakan, namun masih terselit satu perasaan pilu yang singgah di hati.

Bila Teacher Tan datang dekat group 3A (girls), she made an announcement

“Ive been marked all the papers and I really disappointed with all of you. Why you didn’t perform well in this history paper? Is it hard? There’s no A+”

Bila dengar je Teacher cakap macam tu, terpamerlah muka sedih, sebel, benggang dan macam-macam jenis perasaan negative yang ada dekat muka kitorang and yah including me.

Mula timbul perasaan memberontak. Memberontak dengan pelbagai persoalan. Why why why and why all these things happen to my friends and I. We’ve study hard and done so many things to get flying colours in result, but now................... the result was really horrible terrible and so –ble

Dan aku cuba mengumpul kekuatan untuk memujuk diri.
“Hani, Allah yang aturkan semua ni” Suara hati mula berbicara.

*Kringgggggggg* 

Jam sekolah dah menunjukkan pukul 12 tengah hari. So, students will go home with joy. Nasib baik pengawas buat spot check tergempar hari ni,kalau tak memang akan timbul suasana perang depan sekolah dengan bunyi mercun.

Well, banyak make up, mercun, tepung and even ear phone pon ada jugak yang dapat diambil oleh pengawas yang mawas gahnya. Haih, habis liquid depa naaaaa. Lagi satu, aku tolak tawaran jadi pengawas buat kali yang ketiga. 

Balik rumah je rasa macam nak nangis bila teringatkan result trial. 

Aku muhasabah. Muhasabah seorang diri dalam bilik yang agak kurang disinari cahaya mentari dari kasih Ilahi. 

Tidak disangka, air mata jatuh mengalir sedikit demi sedikit dan akhirnya mengalir deras seperti air hujan. 

"Ya Allah, jauhnya aku dari Engkau sedangkan Engkau jauh lebih dekat daripada sangkaanku. Terlalu banyak kekhilafan, kelalaian dan kemaksiatan yang ada pada diriku sehingga aku tidak dapat merasakan betapa dekatnya Engkau denganku Ya Allah".


Sejenak. aku terlihat tafsir alQuran di atas meja. 

Aku selak dan mula baca. Sedaya upaya aku hadirkan rasa kehambaan. 

dan aku rasa Allah mengizinkan aku untuk menatap ayat ini dan ternyata aku jumpa jawapanya :'] 

"Dan sesungguhnya KAMI menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya dan KAMI lebih dekat daripada urat lehernya" {Qaf;16} 

Monday, June 24, 2013

a lot of dates

hari ni Nisfu Syaa'ban.
I think asking tira for joining me doing solat dhuha tomorrow is a good idea. moreover, tomorrow is a school holiday bcs of the worst haze. haze and haze everywhere.

last saturday, i dont get fresh air even in my house. busuk kot bau asap. i dont understand why permata class still ada. about 1.15 pm, keluar je library macam salji. "macam" tapi best gak kalau kat merlimau ni ada salji muhaha. lol

20/6 - Sport's Day

Yah, im not feeling very well starting from lepas ujian tara and until now. aku rasa ni side effects sebab tak warm up sebelum final ujian tara hari tu. ye ah, lari 100,200,400 dalam masa 1 jam. ahh mss pun tak sewel gini. there's stg wrong w my back. ape benda tah. hari tu pergi buat check up. yknow what handsome kot doktor tu tapi tak sehandsome minho aku ahaha

ok back to de point

bila sports day was around the corner aku dapat sehelai kertas yang menyatakan aku sepatutnya masuk 100,200,400 and baton. my mom not allowed me to take part during the sports day. tapi aku takut kot-kot tahun ni gonna be my last year studying there. ewahh macam yeye je nak pindah next year. aku bukan nak hipokrit tapi memang people put high hopes on me that day. i kept saying "you'll be alright" -_-


islahnafsi:

but you have to - 

so aku decided untuk tetap ambik acara tapi aku cuma ambik 3. alhamdulillah, aku dapat semua emas. tapi satu je benda yang masih menjadi ketidakpuasan hati aku ialah aku yang dapat first place utk 100m tapi orang lain yang dapat medal. hmn cedih. penat ai lari. takpelah, bak kata kak nas "kita banyak medal". dia yang banyak medal sebenornye ngeng 

saps / pta meeting 

haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aku taknak parents aku banyak cerita dekat cikgu especially pasal aku ni pemalas. urgh tolonglah aku rasa aku cukup rajin kerana homework aku boleh dikatakan selalu 98% - 100% siap. kerja kursus pon aku antara yg terawal hantar. aku harap trial boleh dapat straight A's. amin insha Allah. 

16/6 - loss


I couldnt imagine how is my life if my mom isnt with me. aku harap kau kuatkan hati kau k kina. Takpe, aku dan diorang sentiasa ada untuk kau. kita kan sahabat. Put trust on Him. And trust my words. Allah is the best planner ever. He knows what is the best for you. Stay strong :) 


Wednesday, June 5, 2013

"Normal la tu"

Memang penat sehari suntuk round satu jusco. dan aku sangat frust sebab aku tak jumpa novel contengan jalanan dekat popular. rasa cam menyesal je taknak pergi mahkota parade, sebab dekat mph jela yang paling senang nak jumpa hlovate. ah, harap je besar popular ni ugh.

lagi satu, aku cadangkan jangan keluar hang out naik bas pada hari rabu dan sabtu. memang macam sardin ayam brand dah dalam bas tu. bukan tu aje, ade la sorang perempuan ni..... dia tak kenal pun lelaki tu tapi bila diorang dah bertegur siap pegang pegang tangan lagi. menyampah lak aku tengok. 

"Qila, nak tegur ke?" Ana cakap ngan aku. "Kalau ikutkan hati memang nak tegur tapi..... mamat tu cam gangster habis. dahlah bas ni sesak takyah ah cari pasal. Benci jelah." Dan itulah selemah-lemah iman. 

Kakak tu pulak senior sekolah aku and ada banyak geng. aku bukan taknak tegur tapi kalau aku tegur pun ahhh sudahlah. aku memang confirm jawapan dia "normal ah.bukan buat ape pun". sedangkan member dia yang pakai pun tudung buat "derrrrrrk" je. 






Memang banyak buku latihan aku beli. Aku harap semuanya terbuat bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam sahaja. Haha well aku ni sangat famous dengan perangai "M" aih nasiblah kerja kursus aku semua dah settle. 


lungs breathing

seram dok? kalau nak jadi doktor takleh nervous tgk bende ceni. haha


Saturday, June 1, 2013

Love letter .................

Aku bukan apa. aku cuma nak luahkan segala isi hati yang telah lama terbuku di hati ahh dramik gila. alah tak kesah la kau nak cakap apa. dan, aku rasa sejak akhir-akhir ni nyamuk masuk bilik aku.

senior.

first and foremost, please be rational. you only know the talk but not the same as what you did. you make me disgusted with you. ye, aku tahu kau senior. tapi form 4 je kot. ok ok. I really respect you as my senior. Tapi, bila kau buat salah aku memang kene tegur. i do regardless whether kau junior ke senior ke. hang cakap depa talam dua muka tanpa sebab yang relevan. hakikatnya? fikir la sendiri.

junior.

ye,korang memang hot. masa teacher's day korang punya performance la ye yang paling gempak? yeke? tapi akak rasa performance daripada PK students lagi best. ada ali baba gitu. dik, listen attentively to me. please lend me yr cute ears. ah bajet cam nak bagi speech kat assemble je. ok. umur kita memang tak jauh beza, tapi korang kena and mesti respect form three students and other upper students. kitorang tak kesah pun sebenarnya kalau korang nak kurang ajar, tapi ingat tau, tak mustahil apa yang korang buat kat kitorang akan kena dekat korang balik. well, life cycle kan? who knows. jangan lah keddddddekut sangat nak bagi kitorang pinjam buku teks korang. entah-entah korang pun akan buat benda yang sama next year. korang kan ada peperiksaan pusat. furthermore, sharing is caring and adik sepupu akak pun ada cakap; sharing is good. haha absolutely correct. rasa macam buat summary je.

schoolmates.

mungkin korang kenal aku. especially batch form 3. dah tiga tahun kita sama sekolah takkanlah tak kenal each other. tapi benda ni semua selalu jadi.

yang ni khas untuk girls. aku harap kita semua akan lebih mengerti tentang aurat. buat apa pakai tudung,stokin dan baju singkat? kan lebih cantik pakai baju yang loose. janganlah langgar school rules. kesian pengawas. dan tak elok mencarut. jangan jadikan kata-kata kesat tu macam makanan ruji kita. jangan gedik sangat, tak elok gelak kuat-kuat nak-nak kat perhimpunan. tak manis orang pandang. kan perempuan :)

Ok to guys. Memang ramai lelaki handsome. Ah, rascal. Okay. Aku harap korang tak yah ah skip classes ni semua. korang tak sayang ke kat parents korang, penat kerja 24/7 untuk bayar yuran sekolah,beli baju,etc. hargailah jasa parents korang. takkanlah nak hampakan orang yang dah besarkan kita selama ni. aku malas nak cakap pasal rokok sebab kalau aku kaunseling member aku *lelaki* yang smoking rasa macam cakap dengan batu. no response. ni haaaaa, boleh stop buat bunyi cencorot? tu je. jadilah lelaki sejati.


classmates.

Frankly, aku sayang kelas 3Arif even class kita tu terletak di kawasan yang mengalami pemanasan global yang kritikal sehingga menyebabkan ramai students membawa kipas i mean kipas tangan demi keselamatan sejagat. rasa macam nak buat demonstrasi kat depan bilik pengetua aka guru sivik kesayangan kita untuk mintak pendingin hawa yang lebih. dan team gamelan kita memang forever awesome hahaha.

Thanks for everything that uolls did for me. tolong inform kat cikgu time aku pergi mss. tolong bagitahu homework semua. rehat sama-sama. solat sama-sama. and segalanya together. together-gather lagi syok! eh. korang kena ingat, cikgu hamilah suruh salin karangan yg the best sebab dia nk kita awesome dalam bm. cikgu azizah marah kita sebab markah science banyak turun sebab dia sayangkan kita. well dia kn form teacher. and semua kemarahan dan homework yang banyak adalah tanda sayang. strive for straight A's.


The end. What a long entry.

Itu lah.

Aku tahu homework aku banyak. Dan, aku takboleh buat homework kat meja dapur. refrigerator tu....
asyik panggil aku jeh. ah hiperbola je. aku yang taktahan bila bayangkan makanan kat dapur. 

sebenarnya 

entahlah.

aku memang susah nak dapat A untuk KH. aku pun tak faham kenapa.....

erm kenapa aku tak suka jahitan aku cuma suka masakan dan elektronik.

i prefer to perdagangan from ert hahahaha susah betul aku nak sayang ert ni macam mana aku sayang novel anthem. 

Allah yang kita sembah.></div></a>

















<div id=

yah, aku sentap bila baca gambar ni. yelah, bila dengar azan je bukan nak terus solat boleh pulak switch on tv. bila nk buat solat dhuha, mula la macam - macam alasan. Duh tipisnya iman woi. 

sometimes.

aku tak suka cuti sekolah sebab aku akan bangun pagi untuk solat subuh lambat gila. 

ye,taklah subuh denesorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr 

subuh gajah kot. 

hmn 

ok. aku memang tak sabar nak pergi popular. 

the-disney-words:

Love Disney quotes? This blog is just for you!

Wednesday, May 15, 2013

Rasa bersalah

Sekian lama aku tak bukak blog ni. Memang lama. 5 bulan. Berhabuk dan sedikit bersawang mungkin. 

Terlalu banyak benda yang dah berlaku selama 5 bulan. Antara moment yang paling best bila sekolah aku dinobatkan sebagai johan sukan kawasan mss buat kali yang kedua berturut-turut setelah berhenti seketika untuk bergelar juara. 


Tapi sayang.
dalam sejarah aku, tahun ni tak dapat even satu medal dekat negeri.
Its okay. 

Sedih jugak bila dapat berita yang cikgu nimarni nak pindah sekolah lain. She's the best coach ever. 
Petang ni pergi pasal malam beli yong tau fuu, balik balut hadiah and STUDY. 

Okay. 


In sha Allah, I'll do my best for this mid-year exam. Rasa macam sebersalah sangat je dengan parents dan cikgu bila tak dapat straight A's. 




Sunday, January 6, 2013

kuno vs akhir zaman

Assalamualaikum. Happy New Year anyway. Have a blast! Im so busy this year. sampai tak sempat nak update entry hari tu. Well, masa mencemburi saya. Wkwkwk


Mukaddimah 

Azam tahun 2012 masih ada yang belum ditunaikan. Salah satunya adalah dapat straight A's in every single exam.

"Ibu tak pernah lagi tengok kamu dapat straight A's. Bukan susah sangat. LAPAN subjek je. Isnt like SPM" "Bukan senang nak dapat straight A's.Belajar mcm nak gila xdapat jugak. Ada yg tak belajar sangat boleh je dapat straight A's hmn"

And yeah.
Some people are blessed with good brain.and tak belajar pon boleh score A+. Hai alangkah indahnya dunia jika bergelar genius. Wutt wutt. Be thankful Qila. Allah Maha Adil. Setiap orang ada kelebihan dan kelemahan tersendiri.

Practice makes perfect. but nobody is perfect. So whats the point you make practice? Hahaha lol - artis jemputan primadona

Okay sekarang back to the post title.

"Wei kau asal macam ustazah doh, pakai stokin, tudung labuh, baju besar.Eiii tak pandai berfesyen langsung. Nasib ada jugak warna kat baju kau. Kalau tak, macam baju orang nak pergi tanah perkuburan" Kata Timah kpd Zainab yang hanya mematungkan diri.

"Rasa nak kaunseling kau lebih lebih" Bisik hati Zainab. Dia hanya berdiam diri dan meninggalkan Timah di perpustakaan. Niatnya untuk study bersama Timah telah se-po-il secara tiba-tiba.

Malaysia memang dipenuhi dengan penduduk beragama ISLAM. Lagipun Islam agama rasmi Malaysia. Islam atas nama. Islam dalam IC. Tapi akhlak dan peribadi tak menunjukkan ciri-ciri ke-islam-an langsung.

Lebih menyayat hati adalah remaja sentiasa mereh-remehkan hukum agama.
Macam tutup aurat, solat, puasa and ect

Tak hairanlah kalau kita tengok remaja hari ni terlalu bersosial. Bersosial tu boleh. Siapa kata tak boleh? Islam tak melarang pun kita nak bersosial. Tapi kita kena ingat, batas antara lelaki dan perempuan memang kena dijaga. Bagi aku wajib wooo



destinycomecloser:

sidratulmuntaha:

inshaAllah,  :’)

InsyaAllah,amin. :)

Marcapada ini, menjadi seorang remaja memang banyak sangat dugaan. Dugaan yang paling besar adalah dugaan iman. Kalau iman seorang remaja itu terlalu rapuh, masya Allah sangat mudah hanyut dengan hasutan syaitan.

One more thing, memang kena sangat sangat bijak dalam soal pemilihan kawan. Sebab kawan mencerminkan siapa diri kita. Orang sekarang bukan macam dulu. Kebanyakan ikhlas dalam segala hal. Kalau sekarang.....

Eh, kau ikhlas ke kawan dengan aku?
Kau ni memang talam dua muka la!!
Kau sengaja mengambil kesempatan dalam kesempitan.
Tak sangka gila aku kau tikam aku dari belakang. Aku kecewa wei dengan kau :(

Hmn, sebenarnya keikhlasan tu tak perlu diucapkan. Kalau dah ucap tak ikhlas jadinya eh? Lebih kurangla 

Aku rasa lebih baik berpakaian agak kuno sedikit daripada berpakaian seperti orang di zaman jahiliyyah. Kitorang bukan kuno. Kitorang cuma menegakkan syariat dan hukum yang sepatutnya ditegakkan.

Aku bukan bajet alim. bajet nak jadi ustazah ke apa. Dah memang kaki tu aurat. Kau faham tak? O____O

Nak berhijrah ke jalan Allah memang banyak dugaan. Sebab tu nak masuk syurga ada banyak cabaran. Syurga itu hanya untuk orang yang berusaha - #NoteToSelf


Memang best sangat masuk 3Arif. *BEST SANGAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!* lol tension ni sebab kena sunburn haha ok bye